Konkurs Koło

Olsztyn-Polska

TOALETA PUBLICZNA Z OGRODEM ZABAW

Projekt przedstawia zagospodarowanie działki bulwaru nad zachodnim pasem jeziora Długiego w Olsztynie. Główną ideą projektu było wprowadzenie budynku toalety publicznej i ogrodu miejskiego w sposób szanujący istniejące środowisko naturalne.
Lokalizacja budynku została wybrana pod kątem jak najmniejszej ingerencji w zastaną zieleń. Bryła budynku jest pewnego rodzaju bramą otwierającą się na ogród zabaw. Budynek został podzielony na cztery osobne obiekty, przez co forma integruje się z otoczeniem. Obiekt dostępny jest z czterech ścieżek, które zostały w niego wpisane, przez co wpasowuje się w istniejący układ komunikacyjny.
Elewacja budynku wykonana z palonego drewna, dzięki czemu zyskuje odporność na warunki zewnętrzne. Zielony dach z systemem odwodnienia, który filtruje wodę naturalnymi metodami.
Ogród miejski to wydzielenie stref zabaw i rekreacji dostępny dla wszystkich użytkowników parku. Strefy zabaw i relaksu wydzielono za pomocą materiałów naturalnych tj. kora drzew, kamienie czy piasek. Do nawierzchni ścieżek zastosowano prostokątne belki z twardego drewna ułożone z różną częstotliwością zagęszczenia, w celu wtopienia dróg w zieleń.

ELEMENTY WYPOSAŻENIA BUDYNKU:

Budynek wyposażony jest w system odwodnienia dachu zielonego i filtracji wody deszczowej. Woda wykorzystywana jest do zasilania fontanny w ogrodzie. Do odwodnienia wykorzystano system wpustu Geberit Pluvia.

Categories
Architektura Wnętrza